Leven is geweldig en verschrikkelijk

Life is amazing and awful

schedule 16 jan 2023
bookmark_border Blog
create

Life is amazing.

And it's awful.

And then amazing again.

And in between the amazing and awful

it’s ordinary and mundane and routine.

breathe in the amazing,

hold on through the awful

and relax and exhale during the ordinary.

That’s just living hartbreaking,

soul-healing, amazing, awful, ordinary life.

And it’s breathtakingly beautiful.

Dit vind ik zo goed gezegd door L. R. Knost. En ik zie dit ook om me heen. Leven is mooi en hard. Je kunt intens gelukkig zijn maar ook hartverscheurend verdrietig zijn. En alles er tussenin…

Dat verbeeld ik ook in mijn creatieve werk. Ik hou ervan het rafelige, gescheurde, vergankelijke, kwetsbare te laten zien. In mijn schilderijen voeg ik daarom graag allerlei materialen toe (mixed media), maak bewust craquelé en soms ook roest. Daarbij wil ik de kleuren op elkaar afstemmen. Daarnaast zorg ik ook voor rustiger zachtere delen. Zo komt er balans. Terwijl ik zo bezig ben met veel laagjes ontstaat er langzaamaan een prachtig geheel. Net als het leven.

De seizoenen in de natuur laten dit ook zien. De winter is als een rustperiode. Je ziet de bomen met hun takken in hun indrukwekkende volheid. Uiteinden soms als fijn kantwerk in de lucht. Je ziet prachtige schimmels  en paddenstoelen groeien. Maar het is ook weer voorbereiden op de lente waarin alles teer tevoorschijn komt wat onder de grond en in de knop lag te wachten. Alles gaat dan groeien en bloeien. Er is komt een nieuw begin. In de zomer zie je al die bladvormen en bloemen voluit. Dan komt de herfst staat in het teken van loslaten. Blad verkleurt en valt, vormt zo een nieuwe voeding voor later.

Golven kunnen ook zoveel laten zien: rustig kabbelend, spiegelglad of juist onstuimig opgezweept… De zee is niet vlakbij bij mijn huis maar een wandeling over het strand, langs de zee en in de wind, laat me ook zo veel kanten zien van het leven. Genieten van een zonnetje maar bij harde tegenwind ook opboksen tegen de natuur… zand en zout in je haren.

De natuur inspireert me daarom ook zo. Een kleine wandeling door het bos laat vaak al zo veel zien. Ik blijf nog steeds verwonderd staan om inspirerende foto’s te maken of neem weer iets moois mee in mijn zak : )

Bossen en zee zijn voor mij echt spiegels van het leven. Oude knoestige boomstammen en hun wortels, de ruisende zee… ze laten voor mij iets zien van de eeuwigheid. Ik geloof ook in Gods eeuwige armen onder ons, eeuwige liefde die zich naar ons uitstrekt. En soms kom je dan zomaar iets tegen dat zorgt voor verbinding tussen verleden en heden en het eeuwige. Dat zijn bijvoorbeeld oude ingesleten stenen, ruïnes, kapelletjes, kerken, kastelen: tekens uit lang vervlogen tijden (ancienth paths). Ook dat komt in mijn werk naar voren. Foto hierboven is van mijn nieuwste werk: Eeuwige liefde.

Plannen

Na de verhuizing ging ik iets te snel door en mijn lijf liet dat merken : ) Artrose maakt dat veel gewrichten maar vooral mijn handen erg pijnlijk waren/zijn. Het laatste jaar zijn ze overbelast. Mijn plannen heb ik wat bijgesteld met vooral eerst meer aandacht voor het uitrusten, hier op mijn nieuwe plek “aarden” en wortelen. En gewoon korte periodes even creatief bezig zijn en dan weer echt rust gunnen… en anders merk ik het meteen weer aan de pijn. Hmm, dit blijft een leerpuntje… geduld en vertrouwen dat het ook weer beter wordt. Er is gelukkig vooruitgang! En met “vaak even kort werken” ontstaan ook mooie schilderijen. Daarnaast lees ik over kunst, kunstenaars en technieken. En online is ook zo veel nog te leren.

Lesgeven doe ik nu niet. Er komt ook nog een badkamerverbouwing en dan gaan we waarschijnlijk in mijn atelier slapen... Maar op termijn denk ik nu aan kleinschalige mixed media workshops i.p.v. lesreeksen zoals tot nu toe. Misschien ook in combinatie met schrijfopdrachten die de verbeelding prikkelen… Daarover komt dan ook meer informatie.

Exposities

Ik ga in juni meedoen aan de Driebergen -Art route. Daarover tegen die tijd mee. En in het najaar komt er hier een open atelier weekend waaraan ik ook mee wil doen. Neem voor die tijd een kijkje in de galerie om mijn nieuwste werken te zien. Heb je belangstelling voor een werk, of wil je gewoon iets delen? Leuk om van je te horen via mail contact, facebook of instagram (zie footer).