Over mij

Ik ben Wijnanda Heslinga. Creativiteit en kunst zijn belangrijk voor mij. Schilderen en boetseren zijn ontspannend en helend in mijn leven. Ik wil graag aandacht voor het hele leven met hoogte- en dieptepunten. Dus geen opgelegd positivisme zonder aandacht voor het verdriet, de rouw, de pijn die er ook zijn. Ik hou ook van een open en eerlijk gesprek, verbinding met de ander van hart tot hart.  Samen zoeken naar wat kracht geeft, wat bemoedigend is en dankbaar zijn voor het goede en mooie. Levenskunst is juist ook: goed leven met de donkere kant. Alle kleuren mogen er zijn.

Kunst is het verhaal van de ziel

Ik vind het mooi om door schilderen en boetseren mijn innerlijk te verbeelden; soul art. Mijn werk laat de beleving van het leven zien: emotie, kracht, hoop, licht, schoonheid. Het is een soort zoekend schilderen om dat te verbeelden wat er van binnen leeft. Maar ook de wereld om mij heen, de natuur, woorden, geloof, teksten of verhalen van mensen kunnen een bron van inspiratie zijn.

Mijn schilderen is meestal figuratief abstract. Vaak heeft het ook een symbolische betekenis. Ik werk vooral met acrylverf op diverse ondergronden. Ik houd ervan om materialen toe te voegen. Zand, netjes, veertjes enz. Ik geniet van kleuren, structuren, licht en donker, en het samenspel hiertussen. Bij een thema zoek ik een passende werkvorm: de verf dun of juist dik aanbrengen; met penseel of met paletmes; materialen toevoegen of juist niet, combinaties van technieken.

Ik boetseer ook. Dan schilder ik hierbij als het ware met klei en glazuren. Altijd weer unieke resultaten! Extra bijzonder is het als ik iets maak ter herinnering aan een geliefde.

Leven na kanker… wat kan wel?!

Kanker gooide mijn leven in 2013 overhoop. Ik heb er o.a. een energiebeperking aan over gehouden. Ik ben vanaf 2010 werkzaam geweest als creatief counselor. Een beeld kan zo helpend zijn om zicht te krijgen op wat er in je leeft. In 2021 heb ik besloten het roer om te gooien en mijn counselpraktijk te stoppen. Het was samen met het kunstenaarschap te veel voor mij. Ik blijf wel graag betrokken bij de Stichting Als kanker je raakt. Deze Stichting biedt ondersteuning als je met verlies en dood wordt geconfronteerd, juist op het gebied van zingeving- en geloofsvragen. In het gelijknamige boek van de stichting zijn ook schilderijen van mij ter illustratie gebruikt. En ik schrijf regelmatig blogs op hun website.

Samen met Bouwina de Haan organiseer ik ook Inspiratiedagen leven met Zin voor mensen die met kanker in hun leven worden geconfronteerd.

Ervaring rondom kunst

Zelfstandig kunstenaar (2006 -nu)

Creative Visionairy Program Nicholas Wilton (2021, 2022)

Inspired by Nature (2020)

Stichting Creatieve Educatie opleiding (2004-2006)

Diverse schilder- en boetseercursussen

Ervaring rondom coaching

Zelfstandig creatief coach (2010-nu)

Coach bij Buddyproject vrouwen met borstkanker Flevoziekenhuis (2019 – 2021)

Stichting Als kanker je raakt: begeleiding themadagen – gesprek en creatief (2014-nu) Daaruit voortgevloeid zijn de Leven met zin-bijeenkomsten samen met Bouwina de Haan - zie coach rond kanker

Trainer Voedsel Loket Almere -Orde in je leven (2015 – 2017)

Tutor aan de Evangelische Hogeschool (Traject 2012 – Traject 2013)

Coach bij Groundwork (2010-2013)

Vrijwilliger inloophuis ’t Parkhuys: creatieve begeleiding van mensen met kanker (2009-2011)

Wat ik jou kan bieden

Kunst kan je raken en bemoedigen. Authentieke kunst aan de muur geeft jouw kamer meerwaarde.

Creativiteit is ontspannend en kan helend werken. Ontdek jouw creatieve taal bij Schildertaal.