Over mij

Inzicht in je innerlijk

Ik ben Wijnanda Heslinga. Ik hou van een open en eerlijk gesprek, verbinding met de ander van hart tot hart. Ik vind het mooi mensen meer inzicht te laten krijgen in zichzelf en hun relaties. Vooral als het leven tegenzit. Ik wil graag aandacht voor het hele leven met hoogte- en dieptepunten. Dus geen opgelegd positivisme zonder aandacht voor het verdriet, de rouw, de pijn die er ook is. Samen zoeken naar wat kracht geeft, wat bemoedigend is en dankbaar zijn voor het goede en mooie. Levenskunst is juist ook: goed leven met de donkere kant. Alle kleuren mogen er zijn.

Creativiteit is belangrijk voor mij. Het was dus logisch om dit te verbinden met counseling en coaching. Daarom volgde ik de opleiding Kunstzinnige counseling. Verwoorden wat je voelt kan soms moeilijk zijn. Een beeld kan daar helpen inzicht te krijgen. Het creatieve werk van de client is een fijn hulpmiddel bij een counselgesprek. Het gaat dan om het proces en niet om het resultaat. Je hoeft echt geen kunstenaar te zijn. Kom eens uit je hoofd, in je hart: ontdek wat er in je leeft. Doorbreek piekeren, cirkelredeneringen, vastzitten.

Ik heb ook de Groundwork Coach opleiding integratieve therapie gevolgd. Integratieve therapie geeft mooie oefeningen om echt van binnenuit te veranderen en te helen. Ik kan het combineren met beeldend werken.

Als tutor aan de EH begeleidde ik jongeren met hun persoonlijke ontwikkeling en studiekeus. Als je weet wie je bent, wat jouw overtuigingen zijn, hoe je gevormd bent, kan je een bewustere keuze maken.

Voor Voedsel Loket Almere heb ik een training ontwikkeld om mensen bewust te maken van hun gedachtenpatronen en het verband met hun gedrag. Ook krijgen ze praktische tips om daarmee meer orde in hun leven te krijgen. Door de training ontdekken deelnemers ook hun kwaliteiten en valkuilen. Ze leren dat verandering mogelijk is. Belangrijk is bij tegenslag steeds weer een nieuw begin te zoeken.

Ik schilder en boetseer graag. Dan verbeeld ik vaak iets uit mijn innerlijk leven of werk in opdracht. Ik heb verschillende cursussen en de opleiding Creatieve Handvaardigheid gevolgd. Ook geef ik schilderles. Gewoon ter ontspanning of juist om een persoonlijke ervaring te verbeelden, een tastbare herinnering te maken aan een geliefde of een heftige gebeurtenis te verwerken.

Zo nu en dan mag ik ook spreken over mijn werk als counselor en kunstenaar op een vrouwenmorgen. De verbinding tussen wat er in je hart leeft en kunst, kan erg verduidelijkend werken.

Tegenslagen

Als je weet hoe je in innerlijk in elkaar zit, sta je sterker in het leven. Dat heb ik ook zelf gemerkt tijdens moeilijke fases in mijn leven. In 2013 kreeg ik borstkanker. Ik had net mijn coach- en counselingopleidingen klaar en toen werd er een streep door mijn agenda en mijn plannen gezet! Een tijd van intensieve behandelingen volgde. Deze ervaring zette mijn wereld op zijn kop!  In schilderijen heb ik sommige ervaringen verbeeld. Loslaten, vertrouwen... Dat zijn woorden die de afgelopen jaren nog meer betekenis hebben gekregen. Langzamerhand pakte ik mijn werkzaamheden deels weer op. Dus ik weet uit ervaring wat het is om stap voor stap je eigen weg te gaan. Weer je nieuwe grenzen aan te geven. Met vallen en opstaan verder te gaan!

Kanker gooit veel overhoop in je leven. Ik begeleid mensen die in deze rollercoaster zitten individueel. Ook ben ik actief voor de Stichting Als kanker je raakt. Deze Stichting biedt ondersteuning als je met verlies en dood wordt geconfronteerd, juist op het gebied van zingeving- en geloofsvragen. In het gelijknamige boek van de stichting zijn ook schilderijen van mij ter illustratie gebruikt. En ik schrijf regelmatig in de nieuwsbrief. Sinds 2019 begeleid ik met andere coaches een buddyproject voor vrouwen met borstkanker in het Flevoziekenhuis. Ik heb de basismodule Coaching bij kanker gehaald bij de Academie Coaching rondom kanker, om mijn kennis op dit gebied verder aan te vullen. In 2020 heb ik de module Zingeving gehaald.

Mijn kracht

Het is mijn kracht om mensen bewust te maken van wie ze zijn door middel van counseling en coaching. Daarom wil ik mensen in een moeilijke periode (bijv. ernstige ziekte, verlies en rouw) helpen en bemoedigen. Ik vind het steeds weer bijzonder te zien dat mensen (weer) sterker worden. En dat zij mogelijkheden ontdekken om weer te genieten en zinvol bezig te zijn! Leven is veranderen en meebewegen. En in elke fase weer goede dingen ontdekken.

“Kracht door inzicht en ontspanning”

Wijnanda Heslinga: ervaring coaching en counseling

Zelfstandig creatief counselor/coach: individuele begeleiding (2010-nu)

Coach bij Buddyproject vrouwen met borstkanker Flevoziekenhuis (2019 – nu)

Stichting Als kanker je raakt: begeleiding themadagen – gesprek en creatief (2014-nu) Daaruit voortgevloeid zijn de Leven met zin-bijeenkomsten samen met Bouwina de Haan - zie coach rond kanker

Trainer Voedsel Loket Almere -Orde in je leven (2015 – 2017)

Tutor aan de Evangelische Hogeschool (Traject 2012 – Traject 2013)

Coach bij Groundwork (2010-2013)

Vrijwilliger inloophuis ’t Parkhuys: creatieve begeleiding van mensen met kanker (2009-2011)

Heel je hart

Wat ik jou kan bieden

Naast Creatieve Counseling en Coaching bied ik activiteiten aan die er op gericht zijn om jou te helpen jezelf (opnieuw) te ontdekken. Creativiteit is ontspannend en kan helend werken in moeilijke tijden. Ontdek jouw eigen creatieve taal bij Schildertaal!