Over mij

Ik ben Wijnanda Heslinga. Creativiteit en kunst zijn belangrijk voor mij. Schilderen en boetseren zijn ontspannend en helend in mijn leven. Ik wil graag aandacht voor het hele leven met hoogte- en dieptepunten. Dus geen opgelegd positivisme zonder aandacht voor het verdriet, de rouw, de pijn die er ook zijn. Ik hou ook van een open en eerlijk gesprek, verbinding met de ander van hart tot hart.  Samen zoeken naar wat kracht geeft, wat bemoedigend is en dankbaar zijn voor het goede en mooie. Levenskunst is juist ook: goed leven met de donkere kant. Alle kleuren mogen er zijn.

Kunst: verhaal van de ziel

Ik vind het mooi om door schilderen en boetseren mijn innerlijke beleving te verbeelden; soul art. In mijn werk is emotie, kracht, hoop, licht maar ook gebrokenheid te zien. De natuur is inspirerend: denk aan de textuur van boombast, grillige boomwortels, rimpelingen in het zand, oude verweerde muren en rotsen. Tijdens het wandelen neem ik vaak iets mee: pocketfindings : ) En ook kunnen woorden, geloof  een bron van inspiratie zijn: een mooie spreuk of tekst die mij raakt.

Mijn schilderen is abstract, soms met figuratieve elementen. Het heeft ook wel een symbolische betekenis.  Het geeft ruimte aan de kijker een eigen interpretatie te geven.

Ik werk vooral met acrylverf op diverse ondergronden. Ik houd ervan om materialen toe te voegen: mixed media. Zand, koffieprut, roest, netjes, veertjes enz. Ik geniet van het proces:  aanbrengen van structuren, texturen, craquelé, het afstemmen van kleuren, meerdere lagen, balans in het werk.

De texturen, structuren zijn op foto's minder goed te zien. Welkom om eens langs te komen of kom op een expositie.

Ik boetseer ook. Dan schilder ik hierbij als het ware met klei en glazuren. Altijd weer unieke resultaten! Extra bijzonder is het als ik iets maak ter herinnering aan een geliefde.

Leven na kanker… wat kan wel?!

Kanker gooide mijn leven in 2013 overhoop. Ik heb er o.a. een energiebeperking aan over gehouden. Ik ben vanaf 2010 werkzaam geweest als creatief counselor. Een beeld kan zo helpend zijn om zicht te krijgen op wat er in je leeft. In 2021 heb ik besloten het roer om te gooien en mijn counselpraktijk te stoppen. Het was samen met het kunstenaarschap te veel voor mij. Ik blijf wel graag betrokken bij de Stichting Als kanker je raakt. Deze Stichting biedt ondersteuning als je met verlies en dood wordt geconfronteerd, juist op het gebied van zingeving- en geloofsvragen. In het gelijknamige boek van de stichting zijn ook schilderijen van mij ter illustratie gebruikt.  Zie ook coach rond kanker.

Ervaring rondom kunst

Zelfstandig kunstenaar (2006 -nu)

Crackle joy Marion linnenbank (2024)

Creative Visionairy Program Nicholas Wilton (2021, 2022)

Inspired by Nature Tara Axford (2020)

Stichting Creatieve Educatie opleiding (2004-2006)

Diverse schilder- en boetseercursussen

Ervaring rondom coaching

Zelfstandig creatief coach (2010-nu)

Stichting Als kanker je raakt: begeleiding themadagen – gesprek en creatief (2014-nu)

Coach bij Buddyproject vrouwen met borstkanker Flevoziekenhuis (2019 – 2021)

Trainer Voedsel Loket Almere -Orde in je leven (2015 – 2017)

Tutor aan de Evangelische Hogeschool (Traject 2012 – Traject 2013)

Coach bij Groundwork (2010-2013)

Vrijwilliger inloophuis ’t Parkhuys: creatieve begeleiding van mensen met kanker (2009-2011)

Wat ik jou kan bieden

Kunst kan je raken en bemoedigen. Authentieke kunst aan de muur geeft jouw kamer meerwaarde.

Creativiteit is ontspannend en kan helend werken. Ontdek jouw creatieve taal bij Schildertaal.