Een mooi thema om het jaar mee te beginnen. Wat is geliefd? Hoe voel jij geliefd? Als je je geliefd voelt ben je met de ander verbonden, je voelt je gezien, je mag zijn zoals je bent. Veilig: in vreugde en in verdriet, angst of onzekerheid. Je hoeft geen masker op te doen. Op een vrouwenmorgen mocht ik spreken over dit onderwerp. We kunnen ons zo snel niet geliefd, ongekend, onbemind voelen.

Voorwaardelijke liefde

De wereld om ons heen laat ons maar al te makkelijk geloven dat je pas geliefd kunt zijn door jouw daden, als je veel bezit, of als de mensen dat zeggen. Mensen willen zo graag geliefd zijn. Henri Nouwens preek hierover wordt talloze malen beluisterd op You Tube. Hij wijst op de onvoorwaardelijke liefde van God. Elk jaar bekijk ik die wel een keer, gewoon om mezelf even te herinneren aan die boodschap.

Ook onze eigen innerlijke stemmetjes kunnen soms afbrekend te keer gaan en je de boodschap mee geven dat je een grote faalhaas bent, niet geliefd, waardeloos en ook dat het niks meer zal worden met jou… Je perfectionisme kan je in de weg zitten en je voelt je nooit goed genoeg. De pleaser laat je over je grenzen gaan waardoor je ziek wordt van uitputting. En zo kan ieder wel meer voorbeelden bedenken van wat er in je hoofd omgaat.

Verbinding

Maar al te gauw geloven we de leugens van buitenaf of van binnenuit. Juist in moeilijke tijden van verlies en rouw kan je je erg verloren en eenzaam voelen. Wie ben je nog na een ernstige ziekte met nare gevolgen die niet meer over gaan? Na het verlies van een geliefde met wie je leven zo verweven was? En toch: je mag er zijn. God had de gebroken wereld lief. In de bijbel zien we hoe Christus omgaat met de falende mens. Je identiteit mag vaststaan in Hem! Je bent uniek, gekend en geliefd zoals je bent. Dat geeft rust. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van wat allerlei mensen over je beweren, niet van al jouw geweldige werk, niet van al jouw macht en aanzien door je bezittingen. Het betekent niet dat je leven dus over rozen gaat en jou geen lijden meer treft. Maar wel dat Hij, Immanuel, erbij is. Je mag leven in verbinding met God.

Uniek

Hoe kijk jij naar jezelf? Onderzoek maar hoe jij innerlijk in elkaar zit, hoe jij gevormd bent en wordt door het leven. Je kan je gedachten en gedragspatronen veranderen. Het is een proces dat tijd en geduld vraagt. Maar je wordt er een vrijer mens van. Je kan leren beter om te gaan met jouw eigen innerlijke stemmen. Je staat sterker in het leven. Juist ook als lijden jou treft. En als het toch even niet lukt? Kijk dan even mild en liefdevol naar jezelf als God dat doet! Dit heeft ook gevolgen voor hoe je leeft, met anderen omgaat. Je kan zijn wie je bent, genieten en liefde uitstralen.

Inspiratiebijeenkomsten Leven met Zin

Op de inspiratiebijeenkomsten Leven met Zin gaan Bouwina de Haan en ik met mensen die kanker hebben (gehad) praten en werken over zingeving. Je identiteit kan door verlies van gezondheid wankelen. Wie ben je nou nog, hoe kan je verder? Wat is de bron waaruit je kracht put? Wat is jouw levensverhaal, jouw toekomstperspectief? Heb je interesse in deze bijeenkomsten? Neem dan even contact op.

Nieuw schilderij

Mijn nieuwste schilderij gaat ook over dit thema. “Geliefd en uniek” heet het. En staat nu nieuw in de galerie. We gaan door de tijd met Gods wiegende armen om ons heen, gekend, geliefd, uniek! Op weg naar een toekomst vol licht.

Heb jij hulp nodig om jezelf te leren kennen en te veranderen? Counseling kan helpen. Heb je belangstelling voor de inspiratiebijeenkomsten? Neem contact op.

Wijnanda Heslinga

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik wil hen helpen meer inzicht te krijgen in zichzelf, hun relaties tot anderen. Identiteit is een belangrijk thema is voor mij. Ik vind het mooi mensen door counseling inzicht te laten krijgen in zichzelf. Doel van counseling is: meer inzicht krijgen in je gedachten, gedrag, gevoel en weer sterker in je leven staan.