Johannes 1

  • 2007
  • Acryl op katoendoek
  • 50×60
  • € 175,- Verkocht

Dit schilderij is gemaakt bij Johannes 1:1-18

In de dit schilderij staat het licht centraal. Het licht dat in de duisternis straalt en leven geeft.

uitleg gaat verder onder foto

Onderaan zie je links het verdriet, het lijden, het kwaad in de donkere vlakken. Het kruis komt daaruit naar boven (Jezus onze Redder droeg al het leed, de zonde met zich mee) en is de weg naar de Vader. De vage witte figuur is Jezus. Het lijkt ook op een duif, als het ware de Heilige Geest, de Trooster. Hij vangt je op, kijkt vol liefde naar je uit. Je ziet ook een soort grote vleugels achter het kruis langs, je wordt als op adelaarsvleugels van God de Vader gedragen. Rechtsonder zie je een weggerolde steen, de dood is overwonnen. Licht komt tevoorschijn. We mogen bij onze hemelse Vader thuiskomen en onze tranen zullen worden afgewist (de goudgele stippen, het zijn vreugdetranen geworden). De figuren rechtsboven in het licht zijn degenen die ons al zijn voorgegaan.

De duisternis kwam maar kreeg het licht niet in zijn macht. De overwinning van het licht op de duisternis werd volbracht aan het kruis en door de opstanding. Al is er nog veel duisternis, de volkomen vrede zal komen.

Korte uitleg bij de symboliek.

De ster verwijst naar: het licht, de komst van Jezus in de wereld. De vage cirkel verbeeldt: de wereld, de zuigkracht van het duister, de weggerolde steen bij het graf.

Het kruis verwijst naar Jezus’ lijden. Wat vaag op de achtergrond maar wel aanwezig in de boodschap van kerst. De vage vogel verbeeldt de duif, neerdalend op Jezus na zijn doop, en is teken van vrede met God die door Jezus mogelijk is.