Zingeving na verlies: praktische tips.

Na verlies van gezondheid kan het lastig zijn om weer verder te gaan. Het kan zo leeg voelen. Wat geeft jouw leven zin?

schedule 27 aug 2020
bookmark_border Blog
create Wijnanda Heslinga

Vooral na een verlies van je gezondheid kan het lastig zijn om weer verder te gaan. Het kan zo leeg voelen. Of zo verward. Wat geeft jouw leven zin? Waar word je blij van? Hoe ervaar jij zin, ook in moeilijke tijden? Je aandacht gaat snel naar wie/wat er niet meer is, naar wat je niet meer kan... En je verlies moet ook wel aandacht krijgen. Je gevoel erover wegduwen helpt niet. Maar het is belangrijk er niet in te blijven hangen en het verlies te leren verweven in je leven. Hoe kan je toch weer vreugde en zin ervaren in de nieuwe situatie? Zelf heb ik dat afgelopen jaren ook weer opnieuw mogen ontdekken.

Rimpelingen

Zingeving heeft te maken met weten dat je ertoe doet. Zingeving heeft ook te maken met iets van betekenis doorgeven of achterlaten. Hoe doe je dat? Vlak voor de zomervakantie rondde ik de module zingeving af aan de Academie coach rond kanker. Ik las ook het boek Rimpelingen van Jeroen Hendriksen. Hij gaat in op het belang van schrijven. Zoals een steen die in het water wordt gegooid, rimpelingen veroorzaakt zo kan jouw leven in anderen doorwerken. Mooi om daar bewust mee bezig te gaan.

Kom uit de piekerstand

Als je verdrietig, moe, neerslachtig bent kan je je zo leeg voelen. Als het leven tegenzit is het goed elke dag toch te proberen iets goeds/fijns in te plannen. Dat kan ook heel klein zijn: muziek maken/luisteren, een wandeling, een telefoontje (meer dan een appje). Je moeiten van je af schrijven of verbeelden. Je dag besluiten met opschrijven waarvoor je dankbaar bent. Je verlegt je focus even en komt uit de piekerstand.

Jouw verhaal

Ieder mens heeft een verhaal. En het mooie is dat je juist door herinneringen aan allerlei grote en kleine dingen, op te halen je jouw gedachten kan ordenen voor jezelf. Het hoeft niet meteen iets groots te worden! Er zijn allerlei creatieve manieren: zelf houd ik van schrijven, schilderen, boetseren. Het kan ook een filmpje zijn, een zin, foto’s, handwerken enz. Zoek een manier die past bij jou.

Jij bent waardevol!

De behoefte ertoe te doen kan in je relaties vervuld worden. Liefde en vriendschap speelde een grote rol in de interviews die ik had met diverse mensen i.v.m. de module. Mensen zoeken verbinding met de ander, willen gezien worden, zich geaccepteerd weten en voelen, juist ook als het zo anders is dan voor je verlies. Nood leert vrienden kennen, weet wat jouw behoeften en grenzen zijn. De nieuwe jij heeft misschien andere vrienden nodig dan voor je verlies.

Leed kan soms een betekenis krijgen, maar dat kan alleen door de lijdende zelf bepaald worden! Die zin is lang niet altijd duidelijk. Het is belangrijk dat er ruimte is voor vragen, twijfels in een gesprek. Er zijn niet altijd antwoorden. Echte vrienden kunnen gewoon luisteren naar de ander, zijn/haar verhaal ruimte geven. Die contacten geven kracht.

Geloof kan een mooie rol vervullen. Weten dat je sowieso geliefd bent en dat het niet draait om alles wat jij kan, hebt of wat mensen over je zeggen. Je hoeft jezelf niet te vergelijken. Je mag zijn wie je bent, zoals je bent. Elk mens is waardevol!

Werk

Werk is een belangrijke factor. Dat bleek ook uit de verhalen die ik tijdens de module hoorde. Het geeft ritme, structuur en vooral contacten. Dat geeft zin aan je dag. Zonder baan of als zelfstandige moet je dat zelf aanbrengen. Eenzaamheid kan op de loer liggen. Daar heb ik ook een weg in moeten vinden. Zelf actief blijven, contacten zoeken en onderhouden geeft (weer) meer zin in je leven.

En jij?

Wat is jouw antwoord? Hoe ga jij om met je verlies? Heb je moeite om weer zin in je leven te ervaren? Coaching kan helpend zijn als je er zelf niet goed uitkomt. Neem contact op als je even wat steun nodig hebt.

Samen met Bouwina de Haan ben ik bezig Inspiratiebijeenkomsten te organiseren, juist voor mensen die kanker hebben (gehad). Zie voor meer info: coach rond kanker

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn gratis te verkrijgen E-book Vermoeidheid ( zie: coach rond kanker). Ik ben benieuwd naar reacties en zou het fijn vinden te horen hoe het doorwerkt in je leven.

Sinds kort ben ik naast Facebook ook te volgen op Instagram: klik hier om mij te volgen.

Kunstenaar

Wijnanda Heslinga

Kunst vertelt het verhaal van de ziel. Kunst kan je raken en bemoedigen. Authentieke kunst aan de muur geeft jouw kamer meerwaarde. Creativiteit is ontspannend en kan helend werken. Ontdek jouw creatieve taal bij schildertaal.