Kunst in moeilijke tijden - waarom?

Kunst geeft inzicht, heling, hoop, licht.

schedule 15 maart 2022
bookmark_border Blog
create

Waarom toch ook kunst in oorlogstijd?

We worden overspoeld door berichten van geweld en ellende in de wereld, nu ook dichterbij. De oorlog in Oekraïne raakt diep. Ik heb zo veel verwarde machteloze gevoelens. Ik hoor dat ook van mensen om mij heen. Oorlogen zijn er helaas al heel lang (Assad in Syrië, Jemen, Afghanistan enz.) Maar de directe dreiging met kernwapens is weer terug van weg geweest. Hoe kunnen we helpen zonder verdere escalatie? En dan kan de volgende vraag me bekruipen: Wat heeft kunst eigenlijk voor zin… Ik moest weer heel bewust stil staan bij wat mij kracht geeft, hoop biedt juist in moeilijke tijden. Wandelen, foto’s nemen van het mooie wat er wel is. Daar dus ook bewust even bij stil staan. Juist nu is er behoeft ook aan kracht door kunst heen. Door de eeuwen heen laat kunst juist ook zien wat er gaande is. Of waar mensen hoop, moed, kracht vinden. Dus toch door gaan, juist ook nu! Hulp en liefde bieden, geld geven en je werk doen op jouw plek. C.S. Lewis zegt het volgende:

''If we are all going to be destroyed by an atomic bomb, let that bomb when it comes find us doing sensible and human things—praying, working, teaching, reading, listening to music, bathing the children, playing tennis, chatting to our friends over a pint and a game of darts—not huddled together like frightened sheep and thinking about bombs. They may break our bodies (a microbe can do that) but they need not dominate our minds.”

Expositie “Verborgen licht” 26 maart - 17 april

Mijn expositie in de lijdenstijd werd twee keer vanwege Corona afgelast, maar nu is het zover. Op zaterdag 26 maart gaan we de expositieruimte inrichten in PKN kerk Trinitas te Heerenveen. En om 16.00 is de opening. Ik vertel dan ook kort iets bij mijn werk. In mijn werk wil ik graag hoop en licht doorgeven. Soms is het heel erg donker om je heen: ziekte, pijn, eenzaamheid, relatieproblemen, misbruik, oorlog enz.. Er is zo veel leed. Daar denken we ook aan in deze lijdenstijd voor Pasen. Het is goed te weten dat God erbij betrokken is, maar dat kan ook vragen oproepen. We zijn geroepen licht te zijn, liefde door te geven. Doe dat waar jij kan, hopend op Gods Belofte dat hij zijn werk zal afmaken. Er worden ook 2 Vesperdiensten gehouden. Ds. Harmoen zal dan bij 2 werken stilstaan, nl. Verborgen licht en Verdriet. Tijdens deze expositie is niet mijn nieuwere werk te zien, maar dat komt vast een andere keer. In de galerie op mijn website natuurlijk wel : ) Alle informatie op deze pagina kunst en expositie

Bijeenkomsten rondom kanker

Zowel online als fysiek mag ik bijeenkomsten van Als kanker je raakt  begeleiden. Fijn dat we nu ook weer echt bij elkaar kunnen komen. Elke keer weer ben ik onder de indruk hoe mensen met hun leed kracht vinden door te gaan. De eerlijkheid over de keren dat ze er doorheen zitten, het lichtje missen aan het eind van de tunnel omdat er al zo lang zo veel misgaat in hun leven. Samen praten over twijfels en vragen die er zijn. Goed te zien hoe deelnemers elkaar bemoedigen en dan toch weer hoop vinden.

Verhuizing

Onze verhuizing komt nu echt dichtbij: 1 april krijgen we de sleutel en 26 april vertrekken we naar Driebergen. Er is veel opgeruimd, weggegeven en weggegooid. De eerste dozen zijn ingepakt. Het is afscheidstijd. En ook hierbij bekruipt me het gevoel… vluchtelingen moeten alles achter laten, ongelooflijk, niet te bevatten, als alles opeens onveilig wordt en je je bekende woonomgeving  met onbekende bestemming moet vertrekken… vaak ook nog met achterlaten van geliefden en vrienden.

Als ik in Driebergen wat gesetteld ben en het atelier op orde heb, horen jullie meer over plannen rond lessen/workshops. Tot de volgende keer uit Driebergen : )