Wat doe jij in tijden van verlies? Controle in corona tijd… schrijf je mee?

Deze Coronacrisis bepaalt ons erbij dat we niet echt de controle hebben. Hoe dan toch je rust vinden?

schedule 8 apr 2020
bookmark_border Blog
create Wijnanda Heslinga

Vreemde tijden: afstand, afstand, afstand… juist in tijden van verlies voelt dat extra erg. En iedereen ervaart nu verlies van vrijheid, van gewoonten, van je gang kunnen gaan. Maar verlies van een geliefde of vriend zonder echt afscheid is wel heel erg moeilijk. En wat als je nu je gezondheid verliest omdat je een andere ernstige ziekte dan Corona krijgt… Mensen gaan minder snel naar een dokter met hun klachten. Anderen zijn al in behandeling maar moeten soms tussentijds stoppen. Wat de gevolgen zullen zijn, dat gaat de tijd uitwijzen…

Controle

Zelf moest ik juist nu weer voor mijn jaarlijkse controle; mammografie en MRI. Dit keer vond ik het extra spannend. Want wat als er iets ontdekt zou worden… kon er dan ook iets aan gedaan worden? Sowieso sta ik in de week voor de onderzoeken een beetje in de “wachtstand”, durf ik niet zo goed plannen te maken en tijdens de dagen wachten op de uitslag is dat extra erg. Eerst maar es zien…dan weer verder… Allerlei angstige gedachten konden me ’s nachts vooral bespringen en dromen werden nachtmerries. Weer merkte ik: je hebt niet de controle! Dat willen we vaak zo graag, gewoon een beetje weten waar je aan toe bent. Deze Coronacrisis bepaalt ons erbij dat dat echt niet zo is. En dan toch je rust vinden! Hoe doe je dat?

Rust in onrust

Ik vind rust door bv. ademhalingsoefeningen te doen, mijn gedachten rustig te ordenen door veel van me af te schrijven, te bidden en vooral ook te danken voor het goede wat er is. Even wandelen, kijken naar de natuur. Vasthouden aan de hoop die daaruit spreekt. Bemoediging zoeken. En vooral ook mild te zijn over de onrust die er is in mij en veel anderen. Het is gewoon even zo. Niet de nare gevoelens wegdrukken maar ze gewoon benoemen! Mij helpt het dat ik mag weten dat ik met alles bij God terecht kan. Jezus kent die gevoelens rond het lijden maar al te goed. Dat troost mij. Hoewel ik ook kan worstelen met vragen... Geloof lost niet de problemen direct op maar geeft vaak kracht om ermee om te gaan. En als ik val weer op te staan. Ik herinner mezelf aan de hoop door een kaarsje aan te steken in een lichtobject…

Hoe doe jij het?

Ik zou het heel mooi vinden te horen hoe jij je stand houdt in moeilijke tijden van verlies. Hoe ga je om met de ingewikkelde gevoelens rond verlies van bv. vrijheid, gezondheid, een geliefde? Dit voelt misschien wel wat kwetsbaar. Eerlijk zijn over wat er in je leeft en waar je dan toch kracht, hoop, moed uit put.

Probeer ook eens creatief te schrijven

Misschien is deze opdracht helpend voor je, even van je af schrijven. Het is nooit fout : )

1. Schrijf je gevoelens en gedachten eerst van je af voor je zelf. Eerst rond “verlies” dan rond “kracht”. Het hoeft niet mooi, het gaat erom dat je even achter elkaar doorschrijft (per thema 10 min. Maar langer mag ook, zet hierbij een wekker).

2. Daarna ga je belangrijke woorden onderstrepen.

3. Met deze woorden maak je een elfje. Dat is in totaal 11 woorden. Per regel woord:

1

2 3

4 5 6

7 8 9 10

11

Een voorbeeld van mij:

Gemis

van knuffels

van gewoon zomaar

gezellig met elkaar zijn

samen

Of je maakt daarna een rondeel:

Regel 1, 4 en 8 hetzelfde

Regel 2 en 7 hetzelfde

3 en 5 en 6 uniek

Een voorbeeld van mij:

Na donkere tijden komt er licht

Hou vol, laat los, hou moed

In de natuur ontluikt het voorjaar

Na donkere tijden komt er licht

We zijn stilgezet

Denk om de ander

Hou vol, laat los, hou moed

Na donkere tijden komt er licht

Ik zou het mooi vinden om jouw schrijfsel te ontvangen.  Weet je nog iemand die dit fijn zou kunnen vinden? Stuur mijn blog dan door.

Opsturen direct via mail: wijnanda.heslinga@gmail.com (in de footer per mail)

P.S.: uitslag controle was goed: dankbaar weer verder!

Kunstenaar

Wijnanda Heslinga

Kunst vertelt het verhaal van de ziel. Kunst kan je raken en bemoedigen. Authentieke kunst aan de muur geeft jouw kamer meerwaarde. Creativiteit is ontspannend en kan helend werken. Ontdek jouw creatieve taal bij schildertaal.