Wat zijn innerlijke belemmeringen? Wie ben jij vanbinnen? Ben je blij met wie je bent en straal je dat uit? Of draag je misschien een masker? Heb je last van negatieve gedachten, angsten, verdriet, onzekerheid? Dat kan belemmerend werken in je leven. Inzicht verkrijgen in wie je zelf bent is belangrijk. Weten wat je zelf wil en niet langer gestuurd worden door “wat anderen zeggen” of “wat jij denkt dat anderen zullen denken” of door onbewuste triggers. Als je weet hoe je innerlijk in elkaar zit, gevormd is, krijg je ook meer inzicht in hoe jij daar nu mee om wil gaan. Sommige dingen accepteren, andere willen veranderen.

Afweer

We worden allemaal gevormd door het leven. Allerlei ervaringen beïnvloeden je persoonlijke ontwikkeling. We lopen in deze gebroken wereld blessures op, we vormen al jong afweertechniekjes om niet weer gekwetst te worden. Dan kan heel handig zijn maar lang niet altijd. En dan werkt het tegen je: in relaties, in werk e.d. Maar omdat we het al zo lang zo doen weten we eigenlijk niet eens dat het ook anders zou kunnen. Daarom is het zo belangrijk je zelf te kennen. Alleen als je weet waardoor je vastloopt, kan je verandering aanbrengen. Dat kost tijd, het gaat met vallen en opstaan. Geduld is dus nodig en mildheid als het niet altijd lukt.

Plat

Tijdens een counselsessie verbeeldde iemand haar gevoel: een klompje klei werd platgelagen en er zat een rafelig gat in het midden. Ze zag hierdoor hoe ze zich vaak liet leiden door wat anderen wilden hoe ze was, dat voelde alsof ze platgewalst werd. Het gat stond voor wie ze zelf was: leeg en murw. Eigenlijk schrok ze van wat ze gemaakt had: ging ze zo om met zichzelf, liet zij dat zo gebeuren? Ja dus. Maar toen ze het inzag kon ze ook gaan kijken hoe het kwam en naar hoe ze het dan wel zou willen. Ze kreeg inzicht in haar zwakke kanten en haar vooral haar sterke kanten, haar kracht.

Bewust worden

Ze was moedig om naar zichzelf te kijken. Je kunt je ook als slachtoffer opstellen en naar de ander wijzen, of naar iets anders... Het is belangrijk te beseffen dat jij zelf een rol speelt, jij reageert op wat er op je afkomt. Allerlei impulsen komen op ons af: hoe ga je ermee om en hoe zou je ermee om willen gaan? Door naar je innerlijk te kijken, te ontdekken waar jij door geraakt wordt, wat er in jou geraakt wordt, ga je de onbewuste patronen zien. Deze bewustwording is het begin van veranderen. Daarnaast is het belangrijk te beseffen dat het leven niet maakbaar is, dat lijden ook een plek inneemt en ons vormt.

Hulp door counseling

We mogen onze plek innemen, zijn zoals we zijn. We zijn geliefde kinderen van God, beschadigd door het gebroken leven. Op de foto bovenaan is te zien hoe iemand verbeeldde dat haar belemmeringen in Jezus’ windsels zijn opgenomen en achtergelaten. Hij kent je pijn (dat biedt ook troost) en jij mag er vrij(er) van worden, heel worden. Counseling kan helpend zijn om sterker te worden en weer jezelf te worden. We verzorgen vaak ons uiterlijk wel maar vergeten dat ons innerlijk toch echt de basis is. Verstop je niet langer maar durf je zelf onder ogen te zien. Je hebt je eigen gaven en talenten. Je mag er zijn, je bent uniek.

Wijnanda Heslinga

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik loop graag een eindje mee op hun levenspad. Juist bij verlies van gezondheid of geliefde. Doel van counseling/coaching is: meer inzicht krijgen in je gedachten, gedrag, gevoel en weer sterker in je leven staan. Creativiteit kan hierbij helpend zijn.