Identiteit

Identiteit-weten wie je bent is belangrijk. Als tutor kreeg ik een paar jaar geleden het bordje op de foto. Het hangt in mijn praktijk/atelierruimte. Onze koning noemde dit ook in het interview ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Het is vooral belangrijk als je een publieke functie bekleedt, zei hij. Ik denk dat het voor ieder mens belangrijk is. Weten wie je bent, waarom je reageert zoals je reageert, waarom je doet zoals je doet, is van belang in elke relatie en omgeving. Hoe zit dat met jou? Welke gedachtepatronen heb jij, wat zijn je sterke punten, welke zwakke punten heb je, waar zou je je verder in willen ontwikkelen? Dat zijn vragen die ertoe doen!

Ben je tevreden met jezelf? Of loop je vaak aan tegen een soort innerlijk conflict? Je wilt wel graag iets zeggen maar je doet het niet. Je wilt iets niet doen maar je doet het toch. Werkt dat belemmerend voor jou? Vraag je je steeds af wat een ander van jou vindt? Hoe vermoeiend is dat. Denk je dat je waarde vooral afhangt van wat je allemaal kan en bezit? Dat is een onzekere basis.

Introvert of extravert?

Het lijkt tegenwoordig belangrijk jong, snel en ad rem te zijn. Op zich is er niks mis met deze dingen. Maar niet iedereen is dat. En als je dan probeert toch zo te zijn, draag je in een masker en kan je in een kramp schieten. Ik vind het zo jammer te merken in mijn praktijk dat de rustige, wat secondair reagerende mensen zich zomaar “minder” kunnen voelen. Ze geven dan bijvoorbeeld aan “enthousiaster” of “spontaner” te willen worden. Natuurlijk kan het zo zijn dat er een innerlijke belemmering is waardoor je je terugtrekt maar er is ook gewoon verschil tussen mensen en in hun karakters. En dat is prima. Het werkt zo aanvullend als we “gewoon” mogen zijn wie we zijn, met de leeftijd die we hebben en voordelen die elke leeftijd ook meebrengt. Ervaring kan ook zo belangrijk zijn als je beslissingen moet nemen, als er ernstige dingen gebeuren en jij dat al eens hebt meegemaakt. Maar dan moet je wel weten wie je bent. En soms moet je dan veranderen om jezelf weer te worden.

Ontdek wie je bent: wetend wat je kracht is en waar jij nog zou willen veranderen of groeien. En word blij met wie jij bent. Een mooie Engelse uitdrukking hiervoor is “Being comfortable with youself.” Dus niet jezelf veroordelen, niet goed genoeg vinden en het voortdurend kritische stemmetje in jezelf gelijk geven maar je op je gemak voelen bij jezelf! Ga eens aan de slag met je innerlijk. Counseling geeft veel inzicht en je hebt er zo veel profijt van. Voor jezelf, voor je relaties.

Geliefd en dankbaar

Ik geloof dat je als basis onder al je wisselende gedachten en gevoelens mag weten dat je Gods geliefde kind bent. In de tijd dat ik ernstig ziek was, heb ik dat vooral ook mogen leren. Ik kon niet veel, was kaal en toch mocht ik er zijn, hoefde ik niets. En dat gevoel wil ik blijven vasthouden maar hoe snel word ik weer meegetrokken in de gedachte dat je toch meer van waarde bent als je ook druk bezig bent… als je snel bent en veel kan. En dat is niet mogelijk: ik heb rust en balans nodig. Dus moet ik mijn grenzen kennen en aangeven. Dat is in de hersteltijd wel duidelijk geworden. En daar wil ik dan tevreden mee zijn – dat blijft een leerpunt : ) Dankbaar zijn voor dat wat er wel is, wat wel kan. Daar de focus op leggen. Ik leer het met vallen en opstaan.

PS: Onlangs heb ik een facebookpagina gemaakt voor Schildertaal, beeldende counseling en kunst. Ik ben van plan er regelmatig berichtjes op te zetten over mijn bezigheden. Kijk even op mijn nieuwe facebookpagina en like hem/beoordeel hem met de sterren. Bij voorbaat dank. Daarnaast blijf ik ook bloggen.

Wijnanda Heslinga

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik loop graag een eindje mee op hun levenspad. Juist bij verlies van gezondheid of geliefde. Doel van counseling/coaching is: meer inzicht krijgen in je gedachten, gedrag, gevoel en weer sterker in je leven staan. Creativiteit kan hierbij helpend zijn.