Opruimen, geen favoriet klusje bij mij, maar het is toch nodig. Zeker na de feestdagen. Eerst de kerstversiering maar naar zolder. Een paar buitenlichtjes laat ik nog even hangen, het geeft zo veel gezellig licht in de donkere maanden. Dan verder de resten van de feestvreugde die er was opruimen. Het huis is daarna wat kaal en leeg. Maar er is wel weer meer ruimte. Dat kan ook in je hoofd zo gaan. Je hoofd kan immers ook allerlei “rommel” verzamelen...

Kritisch stemmetje

Hoor jij een kritisch afkrakend stemmetje? Je bent toch niet goed genoeg. Ze moeten jou niet. De mensen keuren het af. Je moet beter je best doen! Het moet wel perfect zijn! Je doet veel te weinig. Aansteller, pak eens aan. Je leert het ook nooit...

Weet jij wie je bent, wat je sterke kanten zijn en waar je nog wat kan veranderen? Zie jij mogelijkheden? Of zitten er bij jou veel gedachtespinsels in de weg? Denk je zelf snel dat je het toch niet kan? Of dat het jou toch nooit lukt omdat je nou eenmaal zo bent?

Opruimen in je hoofd

Dit is geen aanmoedigende stem. Dat zijn geen aanmoedigende gedachten. De moed zakt je meteen in de schoenen. Het is goed eens te kijken naar je eigen gedachten en uit te zoeken of ze wel waar zijn. Opruimen in je hoofd dus. Helpen ze je verder of halen ze je onderuit? Je hoofd opruimen is wel wat ingewikkeld. Niet zoals bij kerst versiering: je haalt het uit de boom, stopt het in een doos en zet die op zolder, netjes weggeborgen. Je gedachten (en daaruit voortvloeiende gedrag) zijn vaak onbewuste patronen waar je al van jongs af aan mee vergroeid bent.

Elke dag een nieuw begin mogelijk

Een nieuw jaar is pas begonnen. Een jaar met nieuwe kansen; zo voelen veel mensen dat. Een frisse start met goede voornemens. En de eerste weken lukt het maar dan komen de oude gewoonten weer terug... Het is (weer) mislukt... Ontmoedigd geef je het maar op. Je oude saboterende gedachten zijn weer hardnekkig aanwezig. Gelukkig kan en mag je elke dag opnieuw beginnen! Ook na heftige (verlies)ervaringen kan het zijn dat je merkt niet meer goed te weten hoe je verder moet... Oude stemmetjes maken je nog onzekerder. Leer jezelf en je eigen patronen kennen en ga ermee aan de slag. Opruimen in je hoofd geeft ruimte voor verandering.

Ik wens je een opgeruimd hoofd toe dit jaar.

Heb jij hulp nodig en wil je een luisterend oor, handvatten om met jouw gedachtepatronen aan de slag te gaan? Neem dan contact op.

Reacties op mijn blog zijn welkom via het contactformulier.

Wijnanda Heslinga

Ik houd van mensen en hun verhalen. Ik loop graag een eindje mee op hun levenspad. Juist bij verlies van gezondheid of geliefde. Doel van counseling/coaching is: meer inzicht krijgen in je gedachten, gedrag, gevoel en weer sterker in je leven staan. Creativiteit kan hierbij helpend zijn.